Babka jogurtowo-cytrynowa z wersją dla cukrzyków
Składniki:
Wersja normalna |
Wersja dla cukrzyków |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym ok. 3 minut (lub z ksylitolem i wanilią). Ciągle miksując dodajemy olej, następnie na zmianę dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenie (lub mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia) i jogurt.
Na koniec dajemy sok i skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy i mieszamy.
Wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką keksówki. Pieczemy w 160 stopniach ok godziny – do suchego patyczka. W wersji dla diabetyków wylewamy na papier lub do foremki wysmarowanej tłuszczem i mąką orkiszową.
Po ostygnięciu dekorujemy babkę wg uznania 🙂
SMACZNEGO 🙂
Uwagi: Wersja dla cukrzyków nie odbiega smakiem od wersji normalnej, jest słodka, aromatyczna i równie pięknie wygląda. Ciasto troszkę mniej wyrasta na mące orkiszowej.