Chleb pszenno-orkiszowy
Od dłuższego czasu piekę chlebek sama i tym razem powstał chleb pszenno-orkiszowy. Trudno mi powiedzieć, który smakuje mi najlepiej 🙂 Zapraszam do pieczenia chlebów w domu i rozsmakowania się w nich.
SKŁADNIKI:
- 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 400 g mąki pszennej
- 400ml wody
- 35g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- ulubione ziarna
WYKONANIE:
Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy łyżeczkę soli oraz ziarna. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy lekko wodę i dodajemy drożdże oraz cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 15-20 minut. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Na koniec dodajemy olej i dobrze wyrabiamy na stolnicy ok 10min. W razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30min. Wyrośnięte ciasto ponownie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut. Dzielimy je na pół i przekładamy do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych mąką lub formujemy ręcznie dwa bochenki chleba. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę funkcja góra/dół 1900 – 2000C. Po upieczeniu wykładamy na deseczkę i dajemy mu odpocząć pod ściereczką.
A co zrobić żeby skórka była chrupiąca i błyszcząca? Ja sobie opracowałam prostą metodę. Daję 100 ml zimnej wody i płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zagotowuję do konsystencji kisielu. Smaruję nim chleb po uformowaniu chleba i posypuję ziarnami, odstawiam do wyrośnięcia. Po około 30 minutach pieczenia ponownie smaruję chleb „kisielem” i na 10 minut przed wyjęciem też można posmarować.
SMACZNEGO 🙂
Jeden komentarz
Jagoda
Zapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam