Tarta z budyniem miętowym i truskawkami
Tarta z budyniem miętowym i truskawkami.
Cudowne połączenie truskawek i mięty 🙂 takie ciastko aż chce się zrobić i zjeść – orzeźwiające, miętowe, truskawkowe, do kawki idealne. Wykonanie go jest bardzo proste a efekt smakowy zachwycający 🙂 Nie ma co dużo pisać, trzeba robić jak są truskawki i jeść 🙂 Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
- mąka pszenna – 200g
- 100g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
WYKONANIE:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Masło siekamy nożem lub ucieramy na tarce na dużych oczkach. Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie możemy podszykować budyń miętowy. A po pół godziny ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wkładamy je do foremki na tartę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 1900C, funkcja góra/dół przez ok 25min (na złoty kolor).
SKŁADNIKI NA BUDYŃ MIĘTOWY:
- mięta – gałązki i liście ok 100g (10-15 łodyżek)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki zimnego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 litra mleka
- truskawki – ok. 400g
WYKONANIE:
Miętę dokładnie myjemy i rwiemy lub tniemy na mniejsze kawałki. Pół litra mleka zagotowujemy i wrzucamy do gorącego mleka posiekaną mięte. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy na jakieś 40 min, żeby mleko przesiąkło nam miętą i zrobiło się pistacjowe 😉 . Mleko przelewamy przez gazę do innego garnka i wyciskamy dokładnie miętę. Miętowe mleko ponownie zagotowujemy z 3/4 szklanki cukru. Oddzielnie ubijamy dwa jajka z cukrem waniliowym. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jajka z cukrem i mąkami zalewamy 1/3 szklanki zimnego mleka i dokładnie mieszamy. Wlewamy to do gotującego się mleka miętowego z cukrem i dokładnie mieszamy aż budyń nam zgęstnieje. Odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy w plasterki. Przestudzony, dość jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń wykładamy na nasze kruche ciasto, układamy truskawki, dokładamy liski mięty, wstawiamy do lodówki i czekamy aż nasza miętowa tarta wychłodzi się dobrze.
SMACZNEGO 🙂