![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2019/06/cukinia6.jpg)
Piernik z cukinią – wersja 2
Sezon na cukinię zaczyna się i przetwarzanie cukinii na różne sposoby zaczyna się. Na słodko, słono, obiadowo, deserowo 😉 u mnie dzisiaj na słodko Piernik z cukinią. Cudowne ciastko, ten kto je jadł nie wierzył, że to cukinią ciasto było. Żadnej filozofii do zrobienia ciastka tego nie trzeba. Po prostu wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy. Prawda, że proste? Zapraszam. Tu znajdziecie przepis na piernik z cukinią w wersji tradycyjnej 🙂
SKŁADNIKI: na wersję z mąką orkiszową:
- 1,5 szklanki utartej cukinii (bez skórki, kolor nie ma znaczenia)
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki sody (można dać proszek do pieczenia zamiast sody)
- przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier z wanilią
- 2 łyżeczki kakao
WYKONANIE:
Cukinię obieramy i ucieramy na grubych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Możemy zrobić to mikserem.
Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Pieczemy ok. 1godz. w temp 1800C (do suchego patyczka).
Gotowe wystudzone ciasto możemy polać polewą lub drugą polewą na oleju kokosowym.
SMACZNEGO 🙂
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2019/05/browni5.5.jpg)
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2019/06/browni-daktyle3.jpg)