Pieczone pączki
Pieczone pączki to odchudzona i zdrowsza wersja tradycyjnych pączków, które pochłaniamy w Tłusty Czwartek. Tak naprawdę są to pyszne pieczone bułeczki. Nadziewamy je jak zwykłe pączki, tylko że nie smażymy ich w głębokim tłuszczu a pieczemy w piekarniku. Znikają równie szybko co tradycyjne pączki i smakują rewelacyjne. Jeśli nie chcemy zapychać się pączkami ze smażonego tłuszczu, to te będą IDEALNE 🙂
Składniki:
- mąka 600g
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 150g cukru
- pół kostki drożdży (50g)
- szklanka mleka (200ml)
- 100g stopionego masła
- jajko do smarowania
- do nadzienia dżem, czekolada, konfitura z dzikiej róży
- lukier
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do podgrzanego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżkami cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Resztę cukru ubijamy z jajkami chwilkę mikserem.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka z cukrem.
Zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki już się nam połączą, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od dłoni.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy placek grubości ok 1 cm. Szklanką lub kubkiem o średnicy ok 8 cm wycinamy okręgi.
Na środek każdego nakładamy ulubione nadzienie i zaklejamy formując kulkę.
Pączki układamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. W tm czasie nagrzewamy piekarnik do 1800 C. Wyrośnięte pączki smarujemy jajkiem i pieczemy w 1800C przez 20 min (aż się zrumienią) funkcja góra/dół.
Gdy pączki się pieką, przygotowujemy najprostszy w świecie lukier.
Składniki:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny (lub wody, mleka, białko – wyparzonego jajka)
Wykonanie:
Do cukru wlewamy sok i dokładnie mieszamy. Jeśli uznamy, że lukier jest za gęsty to dodajemy soku a jeśli uznamy, że za rzadki to dodajemy cukru. Kwestia naszego gustu.
Gotowe przestudzone pączki lukrujemy i dekorujemy.
Smacznego 🙂