Rogaliki
Puszyste rogaliki drożdżowe 🙂 wspaniałe na dobry początek wakacji 🙂 Cudowne do kawy, herbaty, mleka, kakao 🙂 Przepis jest prosty a same rogaliki znikają bardzo szybko. Nadziewać możemy marmoladą, konfiturą z dzikiej róży, dżemem truskawkowym, czekoladą… Wybór duży, każdy coś znajdzie dla siebie 🙂 u mnie króluje konfitura i dżem truskawkowy 🙂 Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki
- 50g drożdży
- 3 jajka (+ jedno do smarowania)
- 100g cukru (6 łyżek stołowych)
- 250ml ciepłego mleka
- pół stopionej margaryny lub 3/4 szklanki oleju
- konfitura, marmolada, dżem, czekolada…
- gruby cukier
WYKONANIE:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy 2 łyżkami cukru, dwiema łyżkami mąki i dodajemy podgrzane mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę cukru łączymy z jajkami. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka z cukrem. Zaczynamy wyrabiać ciasto.
W trakcie wyrabiania dodajemy margarynę lub olej. Zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i zagniecie się w ładną kulę. Ciasto ma być trochę twarde – jak do pierogów.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i tworzymy z niego wałek. Kroimy na 6-8 części – zależy jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki, jak mniejsze to na 8 części jak większe to na 6. Zostawiamy jedną część, resztę odkładamy.
Z ciasta tworzymy kulkę i rozwałkowujemy. Radełkiem kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie w szerszej części i zwijamy w rogalika. Można ciasto posmarować jajkiem.
Rogaliki przekładamy na blachę i zostawiamy na kilka minut. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem lub kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1800C przez 20-25 min, funkcja góra/dół.
Smacznego 🙂