Ciasteczka, torciki, słodkości,  Przekąski

Rogaliki

image_pdfimage_print

Puszyste rogaliki drożdżowe 🙂 wspaniałe na dobry początek wakacji 🙂 Cudowne do kawy, herbaty, mleka, kakao 🙂 Przepis jest prosty a same rogaliki znikają bardzo szybko. Nadziewać możemy marmoladą, konfiturą z dzikiej róży, dżemem truskawkowym, czekoladą… Wybór duży, każdy coś znajdzie dla siebie 🙂 u mnie króluje konfitura i dżem truskawkowy 🙂 Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 50g drożdży
  • 3 jajka (+ jedno do smarowania)
  • 100g cukru (6 łyżek stołowych)
  • 250ml ciepłego mleka
  • pół stopionej margaryny lub 3/4 szklanki oleju
  • konfitura, marmolada, dżem, czekolada…
  • gruby cukier

WYKONANIE:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy 2 łyżkami cukru, dwiema łyżkami mąki i dodajemy podgrzane mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę cukru łączymy z jajkami. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka z cukrem. Zaczynamy wyrabiać ciasto.

W trakcie wyrabiania dodajemy margarynę lub olej. Zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i zagniecie się w ładną kulę. Ciasto ma być trochę twarde – jak do pierogów.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.

Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i tworzymy z niego wałek. Kroimy na 6-8 części – zależy jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki, jak mniejsze to na 8 części jak większe to na 6. Zostawiamy jedną część, resztę odkładamy.

Z ciasta tworzymy kulkę i rozwałkowujemy. Radełkiem kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie w szerszej części i zwijamy w rogalika. Można ciasto posmarować jajkiem.

Rogaliki przekładamy na blachę i zostawiamy na kilka minut. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem lub kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1800C przez 20-25 min, funkcja góra/dół.

Smacznego 🙂