
Babka orkiszowa z makiem – strucla
Babka drożdżowa w innym wydaniu bo na mące orkiszowej 🙂 Zdrowsza wersja tradycyjnej babki, ale równie pyszna. U mnie szybko poszła i nikt nie zauważył, że jest na innej mące 😀 😉 Do tej babki-strucli dodałam mak z bakaliami – taki gotowy z puszki, dodałam jedynie dwa ubite białka do niego. Babka jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się jako Wielkanocne ciasto czy też jako słodkie śniadanie z kawą 🙂
SKŁADNIKI:
- mąka orkiszowa typ 450 – 550g
- cukier 120g (może być trzcinowy)
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 żółtka
- pół kostki drożdży – 50g
- 0,5 szkl. oleju
- 0,5 szkl. ciepłego mleka
- mak ok. 400g
- dwa białka do maku
WYKONANIE:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu do ciasta. Do kubka – miseczki wkładamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami cukru, dwiema łyżeczkami mąki i dodajemy ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do jajek dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy i chwilę ubijamy.
Wyrośnięte drożdże i jajka wylewamy na mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i wyrabiamy aż ciasto będzie ładnie odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy mak. Ubijamy dwa białka na sztywno i łączymy z makiem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy i rozsmarowuję przygotowany mak (połowę). Ciasto zawijam w rulon.
Ciasto możemy upiec w postaci strucli – podłużnej, lub tak jak ja przełożyć do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki na babkę.
Odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy mlekiem lub jajkiem. Pieczemy ok. 50 min. w 1800C funkcja góra/dół (do suchego patyczka). Gotową babkę dekorujemy wg uznania – u mnie lukier i kolorowa posypka.
Smacznego 🙂

