Babka drożdżowa z wiśniami i kruszonką
Babka drożdżowa to tradycyjne ciasto Wielkanocne, ale smakuje równie dobrze o każdej innej porze roku :). Jedni lubią lekko poduszoną z ciepłym mlekiem (wspomnienie z dzieciństwa, gdy moja babcia piekła baby drożdżowe a potem zabierało się je do domu i jadło z mlekiem… mmmm , coś wspaniałego:) ) inni z kakao czy z kawą. Ja osobiście lubię w każdej postaci i ze wszystkim. Tak właśnie jest z moją Babką z wiśniami i kruszonką, smakuje ze wszystkim 🙂 Zapraszam do zrobienia i pałaszowania 🙂
SKŁADNIKI:
- mąka – 500g
- cukier – 120g
- pół kostki drożdży
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- ciepłe mleko 0,5 szklanki
- olej – 0,5 szklanki
- wiśnie drylowane
- kruszonka
WYKONANIE:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu do ciasta. Do kubka – miseczki wkładamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami cukru, dwiema łyżeczkami mąki i dodajemy ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do jajek dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy i chwilę ubijamy.
Wyrośnięte drożdże i jajka wylewamy na mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod koniec wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy aż utworzy się gładka kula. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy je do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek. Ciasta wystarczy na dwie średnie foremki do babki. Odstawiamy do wyrośnięcia, następnie układamy wiśnie i ucieramy kruszonkę.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka), funkcja góra/dół w 1800C.
Smacznego 🙂