Ciasteczka, torciki, słodkości

Babka drożdżowa z wiśniami i kruszonką

image_pdfimage_print

Babka drożdżowa to tradycyjne ciasto Wielkanocne, ale smakuje równie dobrze o każdej innej porze roku :). Jedni lubią lekko poduszoną z ciepłym mlekiem (wspomnienie z dzieciństwa, gdy moja babcia piekła baby drożdżowe a potem zabierało się je do domu i jadło z mlekiem…  mmmm , coś wspaniałego:) )  inni z kakao czy z kawą. Ja osobiście lubię w każdej postaci i ze wszystkim. Tak właśnie jest z moją Babką z wiśniami i kruszonką, smakuje ze wszystkim 🙂 Zapraszam do zrobienia i pałaszowania 🙂

SKŁADNIKI:

  • mąka – 500g
  • cukier – 120g
  • pół kostki drożdży
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • ciepłe mleko 0,5 szklanki
  • olej – 0,5 szklanki
  • wiśnie drylowane
  • kruszonka

WYKONANIE:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu do ciasta. Do kubka – miseczki wkładamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami cukru, dwiema łyżeczkami mąki i dodajemy  ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do jajek dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy i chwilę ubijamy.

Wyrośnięte drożdże i jajka wylewamy na mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto.

Pod koniec wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy aż utworzy się gładka kula. Odstawiamy do wyrośnięcia.

 

Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy je do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek. Ciasta wystarczy na dwie średnie foremki do babki. Odstawiamy do wyrośnięcia, następnie układamy wiśnie i ucieramy kruszonkę.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka), funkcja góra/dół w 1800C.

Smacznego 🙂