Babka jogurtowa z borówkami
Zbiory borówki zaowocowały szybkim ciastem jogurtowym 😉 Kilka minut i pyszne ciasto piecze się a potem zajada się nim cała rodzina 🙂 Łatwo, szybko, smacznie, do kawy idealnie 🙂 Zapraszam.
SKŁADNIKI:
- 300G mąki pszennej
- 3 jajka
- 150g cukru
- 170ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki borówek (opcjonalnie – tyle, żeby zakryły górę ciasta)
WYKONANIE:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym ok. 3 minut aż zrobią się puszyste. Ciągle miksując dodajemy olej, następnie na zmianę dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenie i jogurt. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie keksówka o wymiarach 30/11cm). Wierzch posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami lekko oprószonymi mąką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok godziny w 1700C, funkcja góra/dół (do suchego patyczka). Po wyjęciu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem 🙂
SMACZNEGO 🙂