Ciasto jogurtowe z porzeczkami
W sezonie owocowym uwielbiam piec ciasta 🙂 Jak już narobię soków i musów porzeczkowych, przychodzi pora na ciasto. Oczywiście jak nie mamy porzeczki to możemy wykorzystać truskawki, jagody, borówki… Ja miałam porzeczki i z nimi powstało ciasto jogurtowe 🙂 Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- 200g mąki pszennej
- 150g mąki orkiszowej
- 120g cukru
- 2 jajka
- 300ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300g porzeczki (lub innych owoców)
WYKONANIE:
Owoce płuczemy i osuszamy. Mąki, cukier, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w misce. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z jogurtem, dodajemy suche składniki i miksujemy, aż wszystko się połączy. Wylewamy masę do wysmarowanej masłem i wysypane mąką tortownicy (ok. 23cm średnicy). Na wierzch wykładamy lekko oprószone mąką owoce. Pieczemy w 1800C przez ok 45 min (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO 🙂