Bułki pszenno – orkiszowe
Nie trzeba zawsze zapychać się sklepowymi napompowanymi bułkami. Szybko je zjemy i szybko zrobimy się głodni po nich. Ja postanowiłam popróbować swoich sił w pieczeniu domowych bułeczek i jestem bardzo zadowolona z efektu. Na pierwszy ogień poszły bułki pszenno-orkiszowe a później orkiszowe. Składników mało, wykonanie szybkie a efekty zachwycające. Bułeczki są rumiane, pachnące, sycące, skórka chrupiąca ( potem mięknie). Naprawdę polecam bo wykonanie ich jest bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w mąki orkiszowe. Można je modyfikować na dowolne sposoby poprzez dodanie różnych ziaren czy też zrobienie pierożków orkiszowych np. z soczewicą 🙂
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna 200g
- mąka orkiszowa (ja dałam typ 450) 200g
- 250ml ciepłej wody
- 40g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- ziarna (len, dynia, słonecznik, mak sezam)
- jajko do smarowania
Robienie bułeczek rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i dwiema łyżeczkami mąk (mąki mieszamy ze sobą) i odstawiamy do wyrośnięcia.
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy łyżeczkę soli i wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto.
Ja ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej dosypałam nasion lnu i zagniotłam. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Z części bez nasion zrobiłam pierożki z soczewicą. Soczewicę ugotowałam wg przepisu na opakowaniu i dodałam do niej podsmażoną cebulkę. Doprawiłam do smaku.
Wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnicę i uformowałam wałek. Podzieliłam na kilka części i formowałam bułeczki.
Podobnie robiłam przy pierożkach. Uformowałam wałek, pokroiłam, robiłam placuszki, nakładałam soczewicę i formowałam pierożki.
Bułeczki i pierożki odstawiałam do wyrośnięcia. Następnie posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam ziarnami.
Blachę wstawiam do piekarnika (nie nagrzewam wcześniej) i piekę w 1800C, góra/dół przez 30 min.
SMACZNEGO 🙂