Muffinki dyniowe
Uwielbiam robić różnego rodzaju babeczki-muffinki, ponieważ dają szerokie pole możliwości. Można kombinować na różne sposoby i tak oto tym razem powstały babeczki dyniowe z nutką korzenną. Tak na szybko, żeby coś na słodko w domu było 🙂 i tak żeby było prosto i smacznie. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- mąka – 400g
- cukier trzcinowy (lub zwykły) 130g
- 4 jajka
- 300g pulpy dyniowej
- 2 łyżki przyprawy korzennej (robimy sami lub dajemy przyprawę do piernika)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
WYKONANIE:
Do naczynia wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem przez chwilę. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną na przemian z pulpą dyniową i olejem. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera. Gotowe ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Nakładamy do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800 przez 20-25min.
Smacznego 🙂